연구분야:
연구분야는 식품공학(Food Engineering) 및 식품가공저장(Food Processing and Preservation) 분야입니다. 세부적으로는 다음과 같이 나눌 수 있습니다.
- 친환경 바이오 고분자/플라스틱 소재 탐색 및 제조기술 개발
- 능동적 식품포장 시스템 디자인
- 비열살균처리기술 (방사선 기술을 이용한 조사식품 연구) 및 가공기술 개발
- 항균, 항산화 표면물질 개발 및 가공기법 디자인
- 식품포장재로부터의 이행물질 분석을 통한 포장소재의 안전성 평가
그 외에도 식품 물성분석, 바이오부산물 소재로부터 천연 항균, 항산화 물질탐색, 가식성 표면코팅 기술연구, 미세캡슐 제조연구, 식품에서의 활성물질의 controlled release 메커니즘 연구 등입니다.
Research Interests:
- Active packaging system
- Antimicrobial plastic film for safety
- New biopolymer material
- Modified atmosphere packaging
- Controlled release mechanism
- Nonthermal processing technology
- Electron beam irradiation for safe foods
- Gamma-ray irradiation for sterilization
- Hurdle technology for radiosensitization
- Rheological, mechanical, and microstructural study of food
- Encapsulation technology for stabilizing bioactive compound
- Natural antimicrobial / antioxidant compound and its application on food
- Edible coatings on food to improve quality and safety
- Evaluate safety issues of food packaging materials and migration phenomena
국가
대한민국
소속기관
고려대학교 (학교)
연락처
책임자
한재준 jjhan@korea.ac.kr