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농림수산

식품가공공정 연구실

연구분야:

 

연구분야는 식품공학(Food Engineering) 및 식품가공저장(Food Processing and Preservation) 분야입니다. 세부적으로는 다음과 같이 나눌 수 있습니다. 

 

 

 

  1. 친환경 바이오 고분자/플라스틱 소재 탐색 및 제조기술 개발
  2. 능동적 식품포장 시스템 디자인
  3. 비열살균처리기술 (방사선 기술을 이용한 조사식품 연구) 및 가공기술 개발
  4. 항균, 항산화 표면물질 개발 및 가공기법 디자인
  5. 식품포장재로부터의  이행물질 분석을 통한 포장소재의 안전성 평가 

 

 

그 외에도 식품 물성분석, 바이오부산물 소재로부터 천연 항균, 항산화 물질탐색, 가식성 표면코팅 기술연구, 미세캡슐 제조연구, 식품에서의 활성물질의 controlled release 메커니즘 연구 등입니다.

 

 

 

Research Interests:

  1. Active packaging system
    • Antimicrobial plastic film for safety
    • New biopolymer material
    • Modified atmosphere packaging
    • Controlled release mechanism
  2. Nonthermal processing technology
    • Electron beam irradiation for safe foods
    • Gamma-ray irradiation for sterilization
    • Hurdle technology for radiosensitization
  3. Rheological, mechanical, and microstructural study of food
  4. Encapsulation technology for stabilizing bioactive compound
  5. Natural antimicrobial / antioxidant compound and its application on food
  6. Edible coatings on food to improve quality and safety
  7. Evaluate safety issues of food packaging materials and migration phenomena

국가

대한민국

소속기관

고려대학교 (학교)

연락처

책임자

한재준 jjhan@korea.ac.kr

소속회원 0